Grannen AB

Grannen AB -STF vandrarhem och Helheten Grannen AB heter Bolaget som driver STF vandrarhem Lärbro, gymet Helheten samt sportfiske-butiken. Restaurangen drivs på Arrende av Restaurang Astuen.
Frisör, naprapat, massör samt museet är inhyrda eller hyr in sig.
Vi finns straxt Norr om Lärbro, vägen mot Kappelshamn på Norra Gotland. Här låg tidigare en öppen kriminalvårds anstalt. Det var Militären som byggde området 1939 som beredskaps sjukhus. Vandrarhemmet påminer varken om ett sjukhus eller fängelse, de det är långa smala träbyggnar (som inte skulle kunna bombas från luften).

Grannen AB
org: 556551-3065
Norrvangevägen 1
624 52 Lärbro
tele 0498-225033

STF vandrarhem startade igentligen 1981 i Lärbro skola. På den tiden drevs många vandrarhem i skolor under sommarlovet, man byggde helt enkelt upp sovsalar i klassrummen. Det var Garda idrottsförening som drev vandrarhemmet. Med Lena Eneqvist i spetsen (som i dag har ljugarns vandrarhem). Man utökade vandrarhemmet till att även omfatta fritisgården och byggdegården i Lärbro och hade nu en bra bit över 100 bäddar samt cafe verksamhet. När jag (Niklas) kom med i bilden 1988 (min bror Tomas som i dag har restaurang astuen var då inne på sitt andra år) så var cafet borta och konceptet med bäddar i klassrum var lite förfinat, sovalkover byggdes upp i klassrummen med hjälp av spånskivor som spändes fast i mellan våningsängarna. Någon gång i början av 1990 talet tog vi även över ett annat vandrarhem i Lärbro som kallades Gutegården . Detta lilla (40 bäddar) vandrarhem låg mitt emot kriminalvårdsanstalten i Lärbro.

Hösten 1993 sade Gotlandskommun upp i stort sett alla vandrarhem som hade verksamhet i skolor under sommarloven. kvar hade vi då gutegården med endast 30 bäddar, Garda Ik hoppade av. Jag och Thomas hade varit värdar för vandrarhemmet i 4-5 år. Thomas valde att hitta på något annat. således startade jag eget 1993, först åkte jag på en 9 månaders studieresa jorden runt för att kolla hur det såg ut på vandrhem i resten av världen. (Det var ju dumt att inte dra av det som en stuideresa slog det mig nu, undrar om man får riva upp en 18 år gammal deklaration). 1995 lades krimnalvården ner i Lärbro. Jag och min A-kusin startade då en Restaurang i centralköket. Restaurang Grannen, köpte även en pizzaugn för att testköra lite pizza. Som sedan visade vara riktigt lyckat, vår pizzor blev väl omtalde. En gång hade vi fyra Amrikanare som hade hört talas om vår Pizza på Visby hotell så de tog helt enkelt en taxi ut till Lärbro ( 7 mil tur och retur) Medans de satt inne och mumsade på pizza så fick taxichaufören vänta kvar utanför...det blev nog en dyr pizza. Framgångsreceptet byggde helt enkelt på att vi inte hade en aning om vad vi pysslade med, så vi köppte endast de bästa råvorna och la på vår pizza... pressad kokt pizza skinka visst vi inte ens vad det var. Ska nu avslöja en väl bevarad hemlighet. Den speciella vita såsen som vi hade på grannenspecial var helt enkelt helt vanlig standardfil, rakt ur paketet.

1997 Köpte jag och min bor Urban, och hans sambo, upp resten av fd kriminalvårdsanstalten, det var 2 bostadshus, 6 paviljonger samt en fabrikslokal, det fanns även en massa rivning objekt på fastigheten. 2 paviljnger såldes. Dessa står nu i Visby och är en del av Rävhagens vandrarhem, tidgare var de i väg en sväng i klintehamn där de användes som elevhem för donnersgymnasiet. vi drev nu vandrarhem i 4 byggnader och var ett av Gotlands största STF vandrarhem. 1993-1999 drev jag vandrarhemmet och restaurangen på sommrarna, på hösten renoverade jag, vintertid jobbad jag i Idre eller på Gran canaria. PÅ våren reste jag. 2000 slogs alla småbolag i hop och Grannen AB bildades. I december samma år öppnade vi Helhetens friskvård och Gotlands största gym (vilket det var fram till 2011). 2000-2008 var de stora åren som mest var vi 20 säsongsarbetare. vi var nu en konferensanläggning som drev ett vandrarhem. Och frisksvårdcentret full aktivitet från morgon till sen kväll. vi hade hög omsättning och lika höga kostnader vägen hit där vi är i dag har skett successivt, vi har en bättre och koncentrerad verksamhet, var och en koncentrera sig på det den brinner för.

Personalen

Niclas Larsson. Vandrarhemsvärd och gyminstruktör. En av grundarna, har varit med sedan 1988. VD.

Urban Larsson. fastighetsskötare. Varit med sedan 1997, en av grundarna

Thomas Larsson. Pizzabagare/kock, driver restaurang Astuen med personal, har vart hos grannen sedan 1998.

Christer Whilen Brunius. Naprapat. varit hos grannen sedan 2004.

Annika Lundin. Massör, varit hos oss sedan 2006.

Clary Winberg. Guide och kontaktperson för museet.

Hans-Ove Hellström. Guide på museet.